Végre eltelt ez a két hosszú nap is, ma csak 8 óra munka lesz 12 helyett, úgyhogy a koszorú projekt délután folytatódik, de most egy másik ötletet szeretnék megosztani.
Egy polc szélére, vagy konyhába de akár a karácsonyfán is jól mutatna egy ilyen mézi-füzér. Én szerintem egy kicsit módosítani fogok a recepten és mézeskalács helyett só-liszt gyurma keverékével csinálom meg. Egy részről azért, mert a mézeskalács díszítő elemként nem annyira olcsó mulatság, másrészről ha a konyhába rakom, akkor sajnos a macska szerintem éjszakánként titokban feljár az asztalra, így legalább nem lenne neki csábító falat, ha pedig a karácsonyfára kerül, akkor pedig az egerektől van biztonságban, akiket ki szoktunk engedi futni (persze szigorúan a macska távol tartása mellett) és tavaly lelopták a fél karácsonyfát. Fél évvel később még a kanapé alatt mézeskalács figurákat és félig megrágott szaloncukrokat találtam :)
A neten többfajta homemade gyurma vagy süthető gyurma receptet találunk, akár kukoricakeményítőből, akár sima só-liszt-borkő gyurma megoldással. Itt most két receptet emelnék ki:
Só-liszt gyurma alapú:
A gyengébb angolosok kedvéért a recept így hangzik:
- 1 pohár liszt
- 1 pohár víz
- 1/3 pohár só
- 2 teáskanál borkő
- 1 evőkanál étolaj
- és ételfesték tetszés szerint
Ez mondjuk inkább a hagyományos Playdough gyurmához hasonlít, sütést szerintem nem tolerálná, max a szárítást.
A másik recept pedig ez lenne:
Ennek nekem tulajdonképpen sokkal jobban tetszik az állaga és a színe, kíváncsi leszek ételfestékkel mennyire engedi magát színezni, mennyit változtat az állagán.
A recept magyarul így szól:
- 2 pohár szódabikarbóna (Tescoba az 50 grammos kb 40 Ft, de kisebb pohárral is lehet dolgozni, nem csak bögrével)
- 1 pohár kukoricakeményítő (állítólag patikában lehet kapni, meló előtt beugrok szembe megkérdezni)
- 1/4 pohár víz
A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt össze kell keverni, hozzáadni a vizet egy edényben. Ezt közepes lángon melegítsük fel majd forraljuk pár percig, amikorra olyan lesz az állaga mint a krumplipürének. Ekkor vegyük le a tűzről, borítsuk egy gyúródeszkára és nedves konyharuhával terítsük le, várjuk meg amíg kihűl és lehet is vele dolgozni.
Én azt hiszem ez utóbbi receptnél maradok még ha festeni is kell akkor is szebb állaga van szerintem mint bármelyik só-liszt gyurmával, azzal eddig nem volt nagy szerencsém. :)
Szép napot mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése